Cum diferă hub-urile, comutatoarele, distribuitoarele și punctele de acces?


Hub-urile, comutatoarele, distribuitoarele și punctele de acces se utilizează pentru a conecta împreună computerele la o rețea, dar fiecare dintre aceste are capabilități diferite.

Hub-urile

Hub-urile permit computerelor dintr-o rețea să comunice. Fiecare computer se conectează la hub printr-un cablu Ethernet, iar informațiile trimise de la un computer la altul trec prin hub. Un hub nu poate să identifice destinația sursă sau cea intenționată a informațiilor pe care le primește, astfel încât trimite informațiile tuturor computerelor conectate la acesta, inclusiv celui care le-a trimis. Un hub trimite și primește informații, dar nu poate efectua ambele activități simultan. Aceasta determină ca hub-urile să fie mai lente decât comutatoarele. Hub-urile sunt cel mai puțin complexe și cele mai ieftine dintre toate aceste dispozitive.

1

Rețea cu un hub

Comutatoarele

Comutatoarele funcționează ca și hub-urile, dar pot să identifice destinația intenționată a informațiilor pe care le primesc, așadar trimit informații doar computerelor care ar trebui să le primească. Comutatoarele trimit și primesc informații simultan, așadar pot trimite informații mai rapid decât hub-urile. Dacă rețeaua de domiciliu are mai mult de patru computere sau doriți să utilizați rețeaua pentru a ctivități care necesită transferul unui volum mare de informații între computere (cum ar fi jocuri în rețea sau partajarea de muzică), ar trebui să utilizați un comutator în loc de un hub. Comutatoarele sunt mai scumpe decât hub-urile.

Distribuitoarele

Distribuitoarele permit computerelor să comunice și pot transfera informații între două rețele — cum ar fi între rețeaua de domiciliu și Internet. Această capabilitate de a ghida traficul în rețea a inspirat numele acestui dispozitiv. Distribuitoarele pot fi cu fir (utilizează cabluri Ethernet) sau fără fir. Dacă doriți doar să conectați computerele, hub-urile și comutatoarele funcționează foarte bine; totuși dacă doriți ca toate computerele să aibă acces la Internet printr-un singur modem, utilizați un distribuitor sau un modem cu distribuitor încorporat. De obicei, distribuitoarele oferă securitate încorporată, cum ar fi un paravan de protecție. Distribuitoarele sunt mai scumpe decât hub-urile și comutatoarele.
2

Rețea cu un distribuitor cu fir

Punctele de acces

Punctele de acces (numite și stații de referință) asigură acces fără fir la o rețea Ethernet cu fir. Un punct de acces se conectează la un hub, comutator sau distribuitor cu fir și trimite semnale fără fir. Aceasta permite computerelor și dispozitivelor să se conecteze fără fir la o rețea cu fir. Punctele de acces au un comportament asemănător cu stațiile de telefonie mobilă: aveți posibilitatea să vă mutați dintr-un loc în altul și să aveți în continuare acces fără fir la o rețea. Când vă conectați fără fir la Internet utilizând o rețea fără fir publică dintr-un aeroport, dintr-o cafenea sau un hotel, vă conectați de obicei printr-un punct de acces. Dacă doriți să conectați fără fir computerele și aveți un distribuitor care oferă capabilitate fără fir, nu este necesar un punct de acces. Punctele de acces nu au tehnologie încorporată pentru partajarea de conexiuni la Internet. Pentru a partaja o conexiune la Internet, trebuie să conectați un punct de acces la un distribuitor sau la un modem cu distribuitor încorporat.

3

Rețea cu un distribuitor cu fir și punct de acces

Aştept comentarii din partea voastră!!!

12 gânduri despre „Cum diferă hub-urile, comutatoarele, distribuitoarele și punctele de acces?

Lasă un răspuns!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.