Configurare router broadband


Folosirea unui router broadband permite partajarea unei conexiuni la Internet pentru mai multe calculatoare fara a plati ISP-ului taxe suplimentare.

Datele conectarii la Internet (IP, Subnet Mask, DNS si Gateway) comunicate de ISP vor fi folosite pentru configurarea partii „de intrare” (WAN) a routerului. Practic toate calculatoarele din retea vor „iesi” la Internet de pe aceeasi adresa IP folosind NAT (Network Address Translation).

Routerul asigura deasemenea schimbul fisierelor intre calculatorele conectate in porturile acestuia, protectia impotriva atacurilor hackerilor, se configureaza usor si nu necesita intretinere iar dezavantajul este ca unele aplicatii nu functioneaza sub un router, fara a face unele setari speciale.

Configurare router broadband

Routerul este un device care conecteaza reteaua WAN (reteaua providerului) cu reteaua LAN (retea formata din calculatoarele conectate la router prin porturile LAN ale acestuia). Totodata trimite mai departe pachetele de date primite catre urmatorul nod de retea, in drumul acestora catre destinatie.

In imaginea de mai sus se observa ca routerul are o adresa IP a portului WAN si o adresa IP pentru LAN (folosita de calculatoarele din retea ca adresa Gateway).

A1. Conexiunea la Internet (WAN)
Cele mai des folosite conexiuni sunt realizate prin modemuri de cablu TV si modemuri DSL care furnizeaza Internetul pe porturi Ethernet.

A.2. Conexiunea locala (LAN)
Majoritatea routerelor au patru porturi Ethernet 10/100Mbps, iar la nevoie numarul de porturi se poate extinde prin conectarea unui switch.

A.3. Wireless LAN (WLAN)
IEEE 802.11 este un set de standarde pentru Wireless Local Area Network (WLAN), dezvoltat de IEEE pentru benzile publice de 2,4GHz si 5GHz.
Standardul 802.11b este standardul pentru Wireless Ethernet.

Produsele care poarta eticheta Wi-Fi (brand Wi-Fi Alliance) sunt testate si certificate ca funtioneaza impreuna, astfel este asigurata interoperabilitatea echipamentelor wireless bazate pe standardele 802.11, provenite de la diversi producatori.

Caracteristicile conexiunii wireless:
– functioneaza in banda 2,4GHz (802.11b si 802.11g), iar 802.11a in banda 5GHz
– utilizeaza tehnica spectrului imprastiat
– pentru emisia radio nu este necesara aprobarea din partea forurilor abilitate.

Conexiunea wireless este folosita in situatia in care instalarea cablurilor este anevoioasa sau este necesara mobilitatea computerelor. Adaugarea in timp de noi echipamente in retea se face cu mare usurinta, fara a fi necesare lucrari de reamenajare a incaperii (instalari cabluri si mascarea lor).

Retelele wireless pot opera in doua moduri: Ad-hoc si Infrastructure.

Ad-hoc Infrastructure

Modul Ad-hoc asigura conexiunea wireless directa intre doua calculatoare (dotate cu placi de retea wireless), fara comunicare cu reteaua cablata. Functionarea in acest mod permite doar transferul fisierelor intre calculatoare.

In modul Infrastructure intreg traficul trece printr-un echipament wireless numit access-point (nu exista conexiune directa intre calculatoare) care realizeaza si legatura cu reteaua cablata. Functionarea in modul infrastructure permite conectarea la Internet, transferul fisierelor, accesul la un printer sau alte servicii disponibile in reteaua cablata.
Routerele wireless functioneaza ca access-point-uri.

Standardele 802.11 folosesc pentru securitate criptarea si autentificarea.

Metodele de criptare utilizate sunt WEP (Wired Equivalent Privacy) sau WPA (Wi-Fi Protected Access). WPA asigura un grad sporit de securitate comparativ cu WEP. Folosirea metodelor de criptare conduce la scaderea vitezei conexiunii. Pentru criptare sunt folosite chei pe 64 biti sau 128 biti.

Metodele de autentificare utilizate sunt open system, shared key, IEEE 802.1x si WPA cu preshared key.

Open system nu este chiar o adevarata autentificare deoarece clientul se identifica in reteaua wireless folosindu-si adresa hardware (wireless MAC Address) a adaptorului.
Pentru modul infrastructura AP-ului i se poate configura o lista cu adresele hardware permise a se conecta la acesta.
Pentru modul Ad-hoc orice adresa hardware este acceptata in reteaua wireless.

Shared Key – in aceasta metoda se verifica cunoasterea cheii secrete de catre clientul wireless care doreste sa se conecteze in retea.
Cheia trebuie cunoscuta de toti clientii si AP in modul infrastructura si de toti clientii in modul ad-hoc.

IEEE 802.1x – acest standard a fost creat pentru retele cablate Ethernet apoi fiind adaptat pentru utilizarea in retelele wireless folosind Extensible Authentication Protocol (EAP) si metode specifice de autentificare la retea.

Preshared Key – metoda utilizata pentru retele mici si home in modul infrastructura pentru criptari WPA si WPA2. Cheile sunt configurate in AP si in fiecare client wireless. Cheia de criptare initiala WPA si WPA2 este derivata din procesul de autentificare care verifica ca si clientul wireless si AP-ul au aceeasi Preshared Key.

Conexiunea 802.11b este de tip half-duplex, putand la un moment dat doar sa trimita sau doar sa receptioneze date. Acesta este motivul pentru care viteza de transfer a datelor este in medie jumatate din viteza de conectare.
Pentru un semnal de buna calitate si WEP dezactivat viteza este de 3,5-4,5Mbps iar cu WEP activat 2,5-3,5Mbps. Aceasta viteza scade daca nivelul semnalului scade.

Conexiunea wireless asigurara legaturi pe distante limitate, fiind influentata de interferentele cu echipamentele care functioneaza in banda de 2,4GHz (de exemplu telefoane cordless, cuptoare cu microunde, etc.). Perturbarea transmisiei wireless conduce la aparitia erorilor, fiind necesara retransmiterea unor pachete, implicit scaderea vitezei de transfer a datelor.

Standardele wireless sunt:
– 802.11b functioneaza in banda de 2,4GHz si permite conectarea la 11Mbps, 5.5Mbps, 2Mbps si 1Mbps
– 802.11g functioneaza tot in banda de 2,4GHz si permite conectarea la 54Mbps, 36Mbps, 33Mbps, 24Mbps, 22Mbps, 12Mbps, 11Mbps, 5.5Mbps, 2Mbps si 1Mbps. Este compatibil cu 802.11b
– 802.11a functioneaza in banda de 5GHz (mai putine interferente decat in banda 2,4GHz), cu o viteza de transmisie a datelor de maximum 54Mbps. Este incompatibil cu 802.11b si 802.11g.
– 802.11n (nestandardizat, aflat in forma draft) dual-banda, putand functiona atat in banda de 2,4GHz cat si in cea de 5GHz, cu o viteza de transmisie a datelor de maximum 248Mbps. Este noua generatie de retele wireless de mare viteza capabila sa ruleze (in interiorul retelei LAN) aplicatii cu latime de banda mare (streaming video HD si jocuri multimedia) si o raza mai mare de acoperire. 802.11n este bazat pe tehnologia MIMO (Multiple Input Multiple Output).

Pentru extinderea ariei de acoperire wireless puteti folosi WDS.

A.4. NAT
NAT este un translator intre cele doua retele, cea publica (Internetul) si cea privata (locala). Datorita acestui fapt routerul actioneaza ca un firewall ascunzand adevaratele adrese IP ale calculatoarelor din retea.

Verifica aici adresa ta IP publica cu care de identifici pe Internet.

Cand un calculator din reteaua locala (privata) acceseaza date din Internet, NAT-ul face legatura intre calculatorul local si cel accesat iar cand datele sunt furnizate NAT-ul le trimite calculatorului solicitant din reteaua locala.

A.5. SPI
Unele routere au posibilitatea filtrarii datelor tranzitate (Stateful Packet Inspection), similar unui firewall puternic, in vederea prevenirii atacurilor din reteaua publica.

A.6. Port forwarding
�n situatia in care in reteaua locala sunt gazduite calculatoare care ruleaza servere dedicate (de exemplu server web, server mail, server FTP) se asociaza o cale intre portul routerului si portul corespondent al calculatorului responsabil cu aplicatia respectiva.
Spre exemplu in cazul in care din Internet se doreste vizitarea paginii web de la adresa IP WAN a routerului, atunci acesta trimite solicitarea catre portul 80 al calculatorul care gazduieste serverul web.

A.7. DMZ
Unele routere permit unui singur calculator din reteaua locala sa-si expuna spre Internet toate porturile fara a mai fi protejat prin firewall, numit Demilitarized Zone. �n situatia in care aplicatia nu functioneaza folosind port fordwarding se poate folosi facilitatea DMZ dar fara securitatea calculatorului.

Datele conexiunii WAN

Routerul are un port WAN (Wide Area Network) prin care se conecteaza la reteaua providerului. Datele de configurare pentru acest port v-au fost comunicate de catre ISP in momentul instalarii conexiunii la Internet si le-ati folosit pentru setarea placii de retea a calculatorului inainte de a folosi routerul.

Inainte de a conecta routerul notati datele de configurare ale placii de retea instalate in calculatorul conectat la Internet. Pentru aceasta procedati in felul urmator: faceti clic peStart, apoi Run, introduceti de la tastatura cmd si apoi OK sau Enter. In fereastra aparuta introduceti ipconfig /all

Datele obtinute sunt:
Physical Address – este adresa MAC a placii de retea (sase grupuri de cate doua caractere despartite de semnul minus)
DHCP Enabled – Yes pentru conexiune tip Dynamic IP Address (adresa este furnizata de un server DHCP) si No pentru Static IP Address (IP fix)
IP AddressSubnet MaskDefault GatewayDNS Servers

Conectarea routerului

Conectarea alimentarii – conectati jack-ul de alimentare in router si apoi conectati alimentatorul in priza.

Conectarea cablului de Internet – conectati un patch-cord (cablul straight) in portul WAN al routerului iar celalalt capat la portul Ethernet al modemului de cablu sau DSL.

Conectarea computerului la router – conectati un alt patch-cord (cablul straight) intr-unul din porturile LAN din router iar celalalt capat la placa de retea a calculatorului. Similar se conecteaza si celelalte calculatoare. Deobicei fiecare port Ethernet al routerului are corespondent pe panoul frontal un LED care atunci cand este aprins indica conectarea corecta a unui calculator la acel port.

Configurare router

Pentru configurarea routerului se acceseaza interfeta web folosind un browser. Pentru autentificare va sunt solicitate username si password. Toate aceste date inclusiv adresa paginii sunt indicate in manualul de utilizare.

D.1. WAN – Conexiunea de Internet
Deseori producatorul prezinta un wizard pentru configurarea conexiunii de Internet cateodata mentionata ca WAN (Wide Area Network).
Tipurile conexiunii de Internet cele mai des intalnite sunt:
– Static IP Address – adresa IP este fixa, fiind furnizate de ISP
– Dynamic IP Address – adresa IP este obtinuta automat de la ISP
– PPPoE – utilizata in cazul conexiunilor DSL, implica pentru conectare folosirea unui account si password

D.1.1. Static IP Address
Informatiile de care avem nevoie pentru configurare in acest caz sunt:
– WAN IP Address – este adresa IP a conexiunii de Internet
– WAN Subnet Mask
– WAN Gateway
– Primary DNS
– Secondary DNS
fiind furnizate de ISP. Modificarea acestora va trebui comunicata clientului in prealabil pentru modificarea parametrilor placii de retea, eventual a routerului.

D.1.2. Dynamic IP Address
�n acest caz sunt solicitate doua campuri:
– Host Name (nu se completeaza)
– MAC Address – routerul ca orice echipament de retea are o adresa Media Access Control (MAC) organizata ca 6 grupuri de cate 2 caractere
�n acest caz adresa IP este furnizata de serverul DHCP al ISP-ului. Functionarea Internetului nu va fi afectata de eventualele modificari efectuate in timp de catre ISP.
�n majoritatea cazurilor producatorul da posibilitatea utilizatorului sa cloneze adresa MAC a calculatorului pentru router (Clone MAC Address), cu alte cuvinte routerul va copia adresa MAC a calculatorului de pe care se face configurarea.

D.1.3. PPPoE (Point-to-Point Protocol Ethernet)
Trei campuri sunt solicitate:
– PPPoE Account
– PPPoE Password
– PPPoE Service Name (nu se completeaza)
�n cazul folosirii unei astfel de conexiuni eliminati orice alt client software PPPoE instalat pe calculatoare.

Nota 1: Deobicei adresa MAC a routerului este marcata pe carcasa acestuia.
Nota 2: Daca utilizati o conexiune tip Static IP Address iar ISP-ul nu va permite decat conectare unui singur calculator (deci un singur MAC) puteti apela la un mic artificiu. Selectati conexiunea tip Dynamic IP Address apasati butonul Clone MAC Address, salvati, iar apoi selectati din nou conexiunea Static IP Address, routerul pastrand adresa clonata.

�n acest moment pe toate calculatoarele conectate prin router ar trebui sa functioneze conexiunea la Internet. �n situatia nefunctionarii verificati modul de conectare descris anterior si consultati sectiunea Troubleshooting din manualul de utilizare al routerului.

D.2. LAN – Reteaua privata
Deobicei aceste routere lucreaza cu adrese private dintr-o clasa de tip C din familia 192.168.xxx.xxx.
Prin LAN Address este mentionata adresa IP a routerului in reteaua LAN (el mai avand si adresa IP in reteaua WAN, cea acordata de ISP).
LAN Subnet Mask – masca clasei utilizate (deobicei este 255.255.255.0).
Serverul de DHCP este o aplicatie care la cerere furnizeaza adrese IP conform unei proceduri specifice.

D.2.1. DHCP
Routerul contine un astfel de server DHCP furnizand automat adrese IP calculatoarelor care au setata corespunzator placa de retea.
Intervalul din care sunt furnizate adresele IP este declarat prin parametrii:
– IP Poll Starting Address si IP Poll Ending Address sau
– Starting IP Address si Maximum Number of DHCP Users.

D.2.2. Adrese IP rezervate
Unele servere DHCP ofera varianta Static DHCP, care asociaza unei adrese MAC mereu aceeasi adresa IP. Acest lucru este util pentru calculatoarele care ruleaza servere la care adresa IP nu poate fi schimbata.

D.3. Virtual Server (Port Forwarding)
In sectiunea Port Forwarding sau Virtual Server asociati unei adrese IP portul solicitat de catre aplicatia respectiva si protocolul folosit.

Setarile routerului sunt:
– adresa IP a calculatorului, pe care este rulata aplicatia
– portul din router (public port) si a portul din calculator (private port), deobicei cele doua porturi sunt aceleasi
– protocolul folosit (TCP, UDP sau ambele)
– un orar de functionare (interval orar sau tot timpul)

De exemplu pe calculatorul cu adresa IP locala 192.168.0.100 ruleaza un server web. Atunci configuram ca solicitarea pentru portul 80 sa fie transferata calculatorului cu adresa IP mai sus mentionata, tot pe portul 80.

D.4. Wireless
Wireless Network Mode – stabilirea standardului wireless al retelei (tip b, tip g, amandoua sau dezactivat).
SSID (Security Set Identifier) – numele retelei wireless care trebuie folosit la setarea tuturor echipamentelor radio (router, calculatoare, etc.) din retea.
Wireless Broadcast SSID – daca este Enable parametrul SSID poate fi anuntat (broadcast) in retea.
Wireless Channel – canalul radio folosit de toate echipamentele wireless din retea (USA canalele 1-11, Europa canalele 1-13).
Wireless MAC Filters – permite sau blocheaza accesul in reteaua wireless functie de adresa MAC.
Wireless Security – metode folosite: WEP si WPA.
– WEP cu criptare pe 64 sau 128 biti. Cheia putand fi introdusa manual sau generata automat folosind Passphrase
– WPA foloseste doua metode de criptare: TKIP si AES folosind chei de criptare dinamice cu 8-63 caractere
Authentification Type – Open System sau Shared Key. In varianta Open System nici emitatorul nici receptorul nu folosesc chei WEP pentru autentificare spre deosebire de varianta Shared Key unde ambii folosesc chei WEP.

D.5. DDNS
DDNS – Dynamic Domain System asociaza un nume de domeniu unei adrese IP. In situatia routerului numele domeniului este asociat adresei IP WAN in vederea accesarii unui eventual server web aflat sub server. Verificati daca serverul DDNS dorit se afla in lista routerului. Pentru autentificare folositi username si password obtinute la inregistrarea domeniului.

D.6. Diverse
System Time – seteaza data si ora interna routerului. Este necesar ca evenimentele sa fie pastrate cu data si ora corecta.
Discard PING from WAN side – daca este setat Enable face ca routerul sa nu raspunda la comanda PING. Trimiterea ping-urilor pe adresa IP WAN este metoda cea mai des folosita de hackeri pentru a afla daca o adresa IP este valida.
Firmware este software-ul care ruleaza pe router. Toate routerele au posibilitatea de upgrade pentru firmaware, in vederea corectarii unor hibe de functionare sau adaugarii de noi facilitati. Unii producatori insista ca upgrade-ul pentru firmware sa fie facut numai de pe calculatoare care ruleaza sub Windows.
Remote Management – daca este setat Enable face posibila configurarea routerului din Internet folosind pentru autorizare username si password. Accesul la router se poate face din Internet de la un anume IP sau oricare IP.
Filters – sunt folosite pentru a permite sau interzice accesul la Internet si pot fi:
– IP Filters – functie de adresa IP a calculatorului sau portul acestuia
– MAC Filters – functie de adresa MAC a calculatorului
– URL Blocking – blocare adresa URL
– Domain Blocking – blocarea unui intreg domeniu
System Settings – setarile routerului pot fi salvate pe hard disc-ul calculatorului sau folosind salvarea de hard disc pot fi restaurate pe router.
Log – lista evenimentelor si activitatilor contorizate de router, la rebutare lista se sterge. Daca este necesar lista poate fi salvata sau trimisa prin email. Lista este utila afisamd evenimente privind functionarea serverului DHCP, accesului prin router inclusiv blocarea accesului neautorizat in reteaua locala.
Traffic statistics – prezinta numarul pe pachete trimise si receptionate prin porturile WAN si LAN. La rebutare informatiile se sterg.
Reboot – este folosit pentru restartarea software a routerului.
Restore Setting – este folosit pentru revenirea la setarile realizate in fabrica. Acelasi lucru putand fi realizat actioanand cu virful unui ac butonul aflat pe spatele routerului.

In Ghid practic pentru setarea unui router sunt prezentati pasii pe care ii veti efectua pentru configurarea routerului.

 

Mult Succes!

Lasă un răspuns!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.